David Damnjanovic/PIXSELL
David Damnjanovic/PIXSELL

Hrvatska je svladala Srbiju! Barakude su u polufinalu Svjetskog prvenstva!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 13.02.24. | 18:08

U pravom vaterpolskom 'klasiku' u Dohi, Hrvatska je svladala velikog rivala i izborila polufinale Svjetskog prvenstva.

Reprezentacija Hrvatske svladala je Srbiju s 15-13 u sjajnom vaterpolskom derbiju i izborila polufinale Svjetskog prvenstva u kojem će igrati protiv reprezentacije Francuske koja je senzacionalno izbacila Mađarsku. Koliko je utakmica bila zanimljiva potvrđuje podatak da je bilo čak 11 izjednačenja, a čak 18 pogodaka palo je u prvom poluvremenu (9-9). Ipak, sjajna igra Hrvatske s igračem više (9/11) i 10 obrana Marka Bijača, uključujući i dva peterca u drugom poluvremenu odvela su Barakude u novu borbu za medalje i 10. polufinale na svjetskim prvenstvima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Strijelce hrvatske reprezentacije predvodio je Loren Fatović s četiri pogotka, Marko Žuvela i Rino Burić postigli su po tri gola, a Konstantin Harkov dva. Najbolji strijelac srpske reprezentacije bio je Strahinja Rašović s tri gola.

Hrvatska je jako dobro otvorila utakmicu, već u prvom napadu zabili smo za 1-0, Vrlić je pogodio okvir gola, ali lopta je ostala u našem posjedu, stigla je do Marka Žuvele koji snažnim udarcem pogađa za 1-0. U prvom poluvremenu igrao se ‘run’n’gun’ vaterpolo. Sijevalo je na svih strana, a u 4. minuti Barakude stižu na +2 golom Harkova, no prednost Hrvatske od dva razlike trajala je kratko. Nemanja Vico i Ranđelović brzo su zabili za 3-3.

Harkov je udarcem iskosa zabio svoj drugi, a hrvatski četvrti pogodak, imali smo ponovno priliku pobjeći na +2, ali je Lazić u igri s igračem više pogodio vratnicu. Činilo se da ćemo prvu četvrtinu završiti s minimalnom prednosti, no Strahinja Rašović praktički u posljednjim sekundama iste pogađa za 4-4.

Ako je prva četvrtina bila efikasna, što reći o drugoj… Srbija je do svojeg prvog vodstva stigla golom Vučinića u igri s igračem više, no vrlo brzo, nakon sjajne akcije naše reprezentacije, Lončar iz okreta pogađa za 5-5.

Prva polovica druge četvrtine ipak je pripala Srbima, ponajviše zahvaljujući Jakšiću koji dvama brzim golovima Srbiji donosi prednost 7-5. Nakon za prvo poluvrijeme dužeg vremena bez pogodaka, Loren Fatović je zabio šesti pogodak za Hrvatsku, a Burić nam ubrzo donosi i izjednačenje.

U sedmoj minuti druge četvrtine obje reprezentacije zabile su po gol, a isto se ponovilo i u posljednjoj četvrtini. Mandić je realizirao peterac za 9-8 vodstvo Srbije, a Rino Burić na samom isteku poluvremena pogađa za 9-9, rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Nakon 18 golova u prvom dijelu, po devet sa svake strane, izbornici su očito ‘porazgovarali’ sa svojim igračima, što je rezultiralo puno čvršćim i manje propusnim obranama u nastavku. Prvi pogodak u trećoj četvrtini zabio je Žuvela i donio Hrvatskoj prvo vodstvo nakon kraja prve četvrtine.

Jedan od naših najboljih pojedinaca na utakmici, Marko Bijač, obranio je peterac Mandiću, no Vico je minutu kasnije zabio prvi gol za Srbiju u trećoj četvrtini i donio joj novo iznenađenje. No, Hrvatska je u posljednju dionicu ipak ušla s prednosti, Fatović je realizirao osmog igrača više (od 10), a potom je Bijač još jednom (u tom trenutku sedmom) obranom sačuvao prednost Hrvatske od 11-10.

Prvi gol u posljednjoj dionici zabio je Strahinja Rašović, no Žuvela u istoj minuti, svojim trećim pogotkom, Hrvatskoj donosi novu prednost. S. Rašović bio je najbolji srpski strijelac večeras te u igri s igračem više Srbiji donosi novo iznenađenje, međutim, Fatović fantastičnim pogotkom Hrvatskoj donosi prednost od 13-12.

Imao je Rašović veliku priliku zabiti iz peterca za 13-13, ali Bijač upisuje osmu obranu i zadržava prednost Barakuda. Nakon što se cijelu utakmicu igralo gol-za gol, Rino Burić iz blizine, manje od dvije minute prije kraja zabija za 14-12 i doveo nas na je korak do polufinala.

Sve je bilo riješeno nakon time-outa, kada se pomalo neobjašnjivo oglasio VAR, ali je presudio u našu korist - dobili smo peterac i Fatović pogađa za 15-12. Malu nadu u povratak Srbiji je donio Lukić 82 sekunde prije kraja. No, Barakude nisu posustale, do kraja utakmice nije bilo promjena rezultata.

Hrvatska je izborila polufinale, ponovno smo u borbi za medalje!

Prvi polufinalni par čine reprezentacije Španjolske i Italije. Španjolci su u četvrtfinalu svladali reprezentaciju Crne Gore s 15-12, a Talijani su s 11-10 pobijedili Grčku.

Polufinalni dvoboji su na rasporedu u četvrtak, 15. veljače.

HRVATSKA - SRBIJA 15-13 (4-4, 5-5, 2-1, 4-3)

HRVATSKA: Bijač, Burić 3, Fatović 4, Lončar 1, Lazić 1, Biljaka, Vukičević, Žuvela 3, Kržić, Marinić Kragić 1, Vrlić, Butić, Harkov 2, Anić

SRBIJA: Filipović, Mandić 2, S.Rašović 3, Ranđelović 1, P.Jakšić, Vučinić 1, Drašović, N.Jakšić 2, Vico 2, Ubović 1, Lukić 1, V.Rašović, Mitrović



Tagovi

vaterpoloHrvatska vaterpolska reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u vaterpolu

Ostale Vijesti